Ajankohtaista

KEVÄÄN 2024 KIELITEKO-STIPENDIT JAETTU

Pirkanmaan Kieltenopettajat ry:llä oli tänä keväänä ilo jakaa useita kieliteko-stipendejä. Hakemuksiakin tuli ennätykselliset 15 kpl!
Kevään 2024 ylioppilaista kieliteko-stipendin saivat Aleksis Korte Sammon keskuslukiosta ja Roosa Kukkonen Valkeakosken Tietotien lukiosta.
Lisäksi palkitsimme ammatilliselta puolelta kaksoistutkinnon suorittaneet Juliana Shibalovan ja Kseniia Endovitskaian molemmat Mediapoliksesta ja Tampereen aikuislukiosta

PKO ry haluaa kannustaa kieltenopiskeluun ja palkitsee kielistä kiinnostuneita ja rohkeasti kieliä käyttäviä sekä useita kieliä kirjoittavia opiskelijoita. Lisäksi haluamme palkita heitä, jotka osoittavat sisukkuutta ja sinnikkyyttä kieliopinnoissaan.

Onnea kaikille kevään valmistuneille ja menestystä jatkoon! 

PKO ry:N SYYSKOULUTUS LA 5.10.2024 tampere

PKO ry:n syyskoulutuspäivä: Virtaa ja vinkkejä! Hatanpään koulu, Koivistontie 31

Ohjelma:

8.30 Aamupala ja ilmoittautuminen
9-9.15 Tervetulosanat
9.15-10.45 Luento:

Frida Crotts:  Spice up your language lessons and inspire your students beyond the book!
Frida Crotts opettaa B-ranskaa ja IB-ranskaa Vasa övningsskolanin lukiossa, missä hän myös ohjaa opetusharjoittelijoita. Hän on aikaisemmin myös opettanut englantia ja ranskaa sekä yläkoulussa että monessa muussa eri yhteydessä, kuten ammattikorkeakoulussa, yliopistossa, iltalukiossa, kansalaisopistossa, eri yrityksissä ja yksitysopetuksena.

Frida on ruotsinkielinen, mutta on kasvanut kaksikielisessä suvussa (ruotsi/suomi), on naimisissa amerikkalaisen miehen kanssa ja heidän lapsensa ovat kolmikielisiä (ruotsi, englanti, suomi) . Eri kielet ja kulttuurit ovat aina kiehtoneet Fridaa ja hän on ranskan lisäksi itsekseen opetellut mm. myös espanjaa, liettuaa, saksaa ja venäjää.

Kielillä saa ja täytyykin pitää hauskaa on Fridan motto. Kieltenopiskelu tulee myös koulussa olla käytännön läheistä ja ei tarvitse osata kieltä hyvin voidakseen käyttää sitä. Varsinkin nyt, kun nuoria ei enään vaikuta kieltenopiskelu kiinnostavan, on tärkeää herättää heidän luonnollinen uteliaisuutensa kieliin ja saada heitä kokemaan onnistuneisuuden tunteen.

Hurra för språk!

Keltenopettajan työkuvaan kuuluu tärkeänä osana opiilaiden (ja itsensä) motivointi. Jos opettaa valinnaiskieltä niin ei saa ryhmiä kokoon ellei pysty inspiroimaan oppilaita kielten opiskeluun ja jos opettaa pakollista kieltä niin oma työn ilo kärsii ellei saa motivoituja oppilaita vauhdittamaan kielitunteja.

Minun mielestäni paljon on kiinni motivaatiosta ja sen luomisesta ja/tai löytämisestä. Olen vuosien mittaan yrittänyt keksiä eri keinoja ja menetelmiä joiden avulla autan oppilaita löytämään sisäisen motivaationsa (tai joissakin tapauksissa ainakin unohtamaan vastahakoisuutensa) ja joskus vain herättämään jonkinlaista uteliaisuutta joka voi parhaassa tapauksessa myöhemmin johtaa motivaation löytämiseen.

Tällä luennolla annan runsaasti käytännön esimerkkejä joita voi soveltaa eri kieliin, mutta puhun myös ajattelutavasta ja motivoinnin filosofiasta joita olen vuosien mittaan kehitellyt. Varaan myös vähän aikaa keskusteluun ja kysymyksiin sekä opetusvinkkien jakamiseen.

11.00-11.30 Välitunti saman kielen parissa työskentelevien  kollegojen kanssa
11.30- 12.30 Lounas
12.30-13.45 Työpajat
1) Milla Ojala ja Merikki Lappi: Askartelupaja

Pajassa jaetaan hyviä käytäntöjä kielten tunneilta, ideoidaan yhdessä ja valmistetaan tunnille käyttöön yksi toiminnallinen tehtävä. 

Milla Ojala on yläkoulun kieltenopettaja Kangasalta. Milla inspiroituu tunnilla toiminnasta ja ja nauttii kun teinit intoutuvat leikkimään kielten tunnilla.

2) Henri Annala: Tekoäly kieltenopetuksessa

Tervetuloa tutkimaan, miten tekoälyä voi hyödyntää monipuolisesti kieltenopetuksessa. Työpajassa perehdytään ensin tekoälyn käyttöön opettajan ja opiskelijan näkökulmista etiikkaa unohtamatta, jonka jälkeen syvennytään erilaisiin käyttötapoihin hyödyllisten esimerkkien avulla. Ota oma laite mukaasi käytännön kokeiluja varten!

Henri Annala on kieltenopettaja ja digipedagogi TAMKista. Hän on ollut mukana lukuisissa digipedagogiikan kehittämishankkeissa ympäri maailmaa, ja hänen erityisosaamisalueisiinsa kuuluu verkko-opetuksen muotoilu ja tekoälyn käyttö kieltenopetuksen kontekstissa.

3) Kati Uusitalo: Lisää virtaa ja motivaatiota opettajuuteen

Työpajassa käydään läpi vinkkejä miten omaan opettajuuteen voi saada lisää virtaa ja motivaatiota erilaisilla käytännönläheisillä työkaluilla. Ryhmässä saamme myös vertaistuesta voimaa!

Kati Uusitalo on kieltenopettaja, joka on myös kouluttautunut ratkaisukeskeiseksi psyykkiseksi valmentajaksi. Hän on myös osallistunut positiivisen psykologian ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutukseen.

4) Leena Pulli: Uudistunut B1-ruotsin OPS

Mitä uutta 1.8.2024 voimaan tulleessa B1-kielen OPSissa on? Tule kuuntelemaan uudistuksen taustoja ja sisältöä sekä suunnittelemaan oman kokonaisuuden toteutusta OPSin pohjalta. 

Leena Pulli on yhtenäiskoulun kieltenopettaja Tampereelta. Hän on ollut mukana valtakunnallisella ja paikallisella tasolla OPS-työssä sekä on SUKOL ry:n hallituksen jäsen. 

5) Hanna Hallila: Kieltenopetusta ilmiölähtöisesti 

Työpaja tarjoaa konkreettisia työkaluja ja käytännön ideoita ilmiö- sekä projektiluontoiseen opetukseen kielten tunneilla, keskittyen vahvistamaan oppilaiden motivaatiota, kielitaitoa ja monialaista osaamista. Osallistujat saavat käytännön kokemuksen ja ideoiden lisäksi valmiin projektimateriaalin, joka voidaan välittömästi ottaa käyttöön omassa opetustyössä.Työpaja tarjoaa  käytännöläheisiä opetusmenetelmiä, jotka rikastuttavat jokaisen osallistujan opetustyötä!

Hanna Hallila on englannin ja ruotsin kielen opettaja Helsingistä, oppikirjailija ja sosiaalisen median vaikuttaja. Hän jakaa opetusideoitaan ja vinkkejä opettajan työhön aktiivisesti sosiaalisissa medioissa. 

13.45-14.15 Kakkukahvit

14.15-14.45 Flash-pajat:

Espanja: Miren Echeverria:  La originalidad del País Vasco 

El País Vasco, situado en el Norte de España y Suroeste de Francia es una región en la que la cultura, lengua y tradiciones están muy arraigadas a la forma de vida. Conocido por muchos como la cuna del buen comer, el País Vasco ha mantenido su esencia durante la historia. En este taller hablaremos de la cultura vasca, tradiciones, lengua (una de las más antiguas de Europa y el mundo) y como no de la comida.

Englanti: Khaya Ronkainen:  South Africa: A Cultural Kaleidoscope in a Flash

Immerse yourself in a 30-minute expedition across South Africa’s breathtaking landscape, bustling cities, and hidden gems, to discover the rich diversity of its people. Experience the poetry of expression as we glimpse at the nuances of each language, revealing stories and traditions passed down through generations. Prepare to be uplifted as we illuminate the beauty of this rainbow nation!

Ruotsi: Oona Mertoniemi, Nätverket Svenska nu: 

Snacka på svenska – muntliga övningar till lektioner i svenska

Ta del av tips och idéer på roliga övningar som aktiverar elever att använda sig av sina språkkunskaper. Övningar kan anpassas till olika nivåer och kommer med färdiga kopieringsunderlag.

Saksa: Sofia Steiger: Stellt KI den Deutschunterricht auf den Kopf?

Ranska: Fridan Crotts : (huom. 1h työpaja) Syvennetään aamun luennolla käsiteltyjä teemoja opiskelijoiden motivoimisesta ja käydään läpi esimerkkejä ranskan oppitunneilla hyödynnetyistä hyvistä käytänteistä.

14.50-15.20 Flash-pajat:

Englanti: South Africa: A Cultural Kaleidoscope in a Flash

Ruotsi: Snacka på svenska – muntliga övningar till lektioner i svenska

Saksa: Stellt KI den Deutschunterricht auf den Kopf?

15.20 Palaute ja arvonta auditoriossa

Koulutuspäivä päättyy.

Ilmoittautuminen avataan elokuun alussa!

KIELITEKO-STIPENDIAATTI HELMI LEPPIHALMEEN HAASTATTELU

Pirkanmaan kieltenopettajat ry:llä on ollut ilo palkita Kieliteko-stipendillä tämä kielistä innostunut nuori, Tammerkosken lukiosta valmistunut Helmi Leppihalme. Ohessa tämän motivoituneen tulevaisuuden osaajan haastattelu! 

Kuka olen ja mitä teen?

Olen Helmi. Valmistuin joulun alla lukiosta, jonka kävin 3,5 vuoteen. Harrastan hip hopia, lenkkeilyä ja lukemista. Juuri nyt pidän hengähdystaukoa koulusta, neulon paljon ja toivon pääseväni syksyllä opiskelemaan biologiaa yliopistoon.


Miksi kielet kiinnostaa?

Olen ollut kiinnostunut kielistä niin kauan kuin muistan. Alakoulussa olisin halunnut aloittaa saksan kolmosluokalla alkaneen englannin lisäksi, mutta siitä ei silloin tullut ryhmää. Myöhemmin yläkoulussa minulle tarjoutui uudestaan mahdollisuus aloittaa saksan opinnot, ja silloin ilokseni oppilaita oli riittävästi saksanryhmän muodostumiseen. Muistan myös, kuinka kuumeisesti odotin kuudennen luokan alkavan, koska se tarkoitti ruotsintuntien ilmestymistä lukujärjestykseen. Tätä odotusta helpotti vähän se, että olin osa ensimmäistä ikäpolvea, joka aloitti ruotsin seitsemännen luokan sijaan jo kuudennella luokalla – ei siis tarvinnut malttaa vielä yhtä ylimääräistä vuotta ennen uuden kielen saloihin sukeltamista.


Kielet kiinnostavat minua siksi, että minusta on hienoa voida kommunikoida kanssani eri kieltä puhuvien ihmisten kanssa. Viime kesänä Ruotsissa asuvia sukulaisiani pääsi ensi kertaa mukaan sukutapaamiseen. Koska he eivät puhuneet suomea muutamaa sanaa enempää, tutustuimme ja vaihdoimme heidän kanssaan kuulumisia pitkälti på svenska englannin tukemana. Rakastan myös matkustaa, ja erilaiset kulttuurit kiehtovat minua. Kieltä opiskellessa tutustuu pakostakin kieleen liittyvään kulttuuriin ja alueeseen, jolla kieltä puhutaan, joten kielen opiskelu on vähän kuin pääsisi matkalle ympäri maailmaa. Turistina ulkomailla liikkuessani olen huomannut, että paikalliset yleensä suhtautuvat minuun ystävällisemmin, jos osaan sanoa jotakin heidän omalla kielellään. Jo yksinkertaiset sanat, kuten ”hei” ja ”kiitos”, paikallisella kielellä riittävät tuomaan lämpöä keskusteluun ja murtamaan jäätä ihmisten väliltä.


Lisäksi kielitaidosta on apua muita aineita opiskellessa, koska esimerkiksi monet tieteelliset termit juontavat juurensa latinasta tai kreikasta sekä tulevat suomenkieleen englannista. Kielitaito auttaa ymmärtämään tieteellisten termien merkityksiä. Biologian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessani olin erityisen iloinen englannin osaamisestani. Olen visuaalinen oppija ja katselen mielelläni videoita ja kuvia opiskeltavasta aiheesta. Biologia-aiheisten opetusvideoiden valikoima suomeksi on kuitenkin (harmillisesti) varsin kapea, enkä kyllä laadun puolesta voi suositella olemassa olevia versioita kenellekään muuten kuin pakottavassa tarpeessa. YouTube puolestaan on pullollaan englanninkielistä opetusmateriaalia biologian saralta. Niinpä vietin monta opiskeluhetkeä kuunnellen ja katsellen videoita soluhengityksestä proteiinisynteesiin englanniksi.


Mikä kielissä on se juttu?

Kielet kutkuttavat: saan niiden opiskelusta ja käyttämisestä positiivista energiaa. Jokainen kieli on kuin ovi, joka vie uuteen seikkailuun. Mikä olisikaan inspiroivampaa uteliaalle matkailijaluonteelleni? Sisäinen lapseni tykkää myös leikitellä sanoilla. Runojen kirjoittelun lisäksi pidän hauskaa bongaamalla samankaltaisuuksia eri kielten välillä tai tekemällä yhdyssanoista suoria käännöksiä suomeksi. Tiesittekö, että saksan kielen sana ”das Nilpferd” (suomeksi ”virtahepo”) on sanatarkasti suomennettuna ”niilihevonen”? Mielestäni hauskoja kielen ilmentymiä ovat myös sanonnat ja kieleen vakiintuneet ainutlaatuiset termit. Tanskassa hyggeillään, Ruotsissa fikataan ja Suomessa ollaan sisukkaita. Mikä tärkeintä, kielet auttavat minua ymmärtämään maailmaa eri näkökulmista.


Miten kannustaisit nuoria kieltenopiskeluun?

En keksi tilannetta, jossa kielten osaamisesta olisi haittaa. Sitä vastoin monipuolisesta kielitaidosta on yhä enemmän hyötyä nykypäivän hurjaa vauhtia globalisoituvassa maailmassa. Monikulttuurisuus on kasvava ilmiö, joka näkyy esimerkiksi työmaailmassa, koulutuksessa, kaveriporukoissa ja somessa. Jotta voisi ymmärtää vieraskielisiä kulttuureita ja niistä tulevia ihmisiä, on tärkeää osata muutakin kuin omaa äidinkieltään. Jos ei muuta, niin kielitaito näyttää hyvältä CV:ssä, sen avulla voi saada uusia kavereita kielimuurin toiselta puolelta, ja pinteessä olevan turistin päivä voi pelastua, kun osaat neuvoa tälle eläintarhan sisäänkäynnin sijainnin.

HAE JÄSENSTIPENDIÄ VIIMEISTÄÄN 11.12.


Pirkanmaan kieltenopettajat ry jakaa vuosittain stipendejä jäsenilleen, jotka ovat olleet koulutuksessa ulkomailla tai Suomessa. Stipendi on tarkoitettu opettajien täydennyskoulutukseen. 

Lähetä PKO:n hallitukselle vapaamuotoinen hakemus, jossa selostat koulutuksen sisältöä, kestoa, kuluja, rahoituskeinoja ym. sekä kopio osallistumistodistuksestasi. Etusijalla ovat hakijat, jotka eivät muutamaan vuoteen ole saaneet jäsenstipendiä ja he, jotka eivät ole saaneet muuta tukea kouluttautumiselleen. 

 

Lähetä hakemuksesi liitteineen pankkitilinumerolla varustettuna viimeistään 11.12.2023 osoitteeseen milla.ojala@edu.kangasala.fi. Laita viestin otsikoksi Stipendihakemus.

KIELITEKO-STIPENDIT HAETTAVISSA

Onnea kaikille tänä keväänä valmistuville toisen asteen opiskelijoille! Pirkanmaan kieltenopettajat haluaa palkita Kieliteko-stipendeillä ammattioppilaitoksesta tai lukiosta valmistuvia kielimyönteisiä nuoria.

Opiskelija, jolle stipendiä haetaan:
ammattioppilaitoksesta valmistuvaa, jolla on
- Erityistä rohkeutta käyttää yhtä tai mahdollisesti useampaa vierasta kieltä työssä tai arjessa
- myönteinen suhtautuminen vieraiden kielten opiskeluun, tai joka on
- innostanut opiskelijatovereitaan kansainvälisyyteen ja vieraiden kielten käyttöön 

  

kevään ylioppilasta, joka on esimerkiksi: 

- kirjoittanut useita kieliä 

- osoittanut sisukkuutta ja sinnikkyyttä useamman kielen opiskelussa.


Lähetä oma ehdotuksesi sähköpostilla milla.ojala@edu.kangasala.fi tiistaihin 21.5. mennessä. Viestistäsi tulee käydä ilmi opiskelijan nimi, koulu, opiskelemat kielet ja niiden arvosanat (ylioppilaalla myös YO- arvosanat) sekä luonnollisesti oma perustelusi miksi opiskelija ansaitsee stipendin. Kirjoita viestin otsikoksi Kieliteko 2024.

UUSI HALLITUS ON VALITTU!

Pirkanmaan kieltenopettajat ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin keskiviikkona 1.11. Tampereen Työväen Teatterin Elna ja Eero -kabinetissa. Kokouksessa valittiin yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2024.


PIRKANMAAN KIELTENOPETTAJAT RY:N HALLITUS VUONNA 2024

puheenjohtaja Milla Ojala

Johanna Juva, Emäkosken koulu, Nokia, EN, RU

Tarja Kinnunen, Kauraslammen koulu, Ylöjärvi, RU, SA, EN

Sari Kolari, Hatanpään koulu, Tampere, EN

Maarit Kostamo, TYK, Tampere, RA, EN

Merikki Lappi, Valkeakosken ammattiopisto, Valkeakoski, EN, RU

Pia Nyman, Hatanpään lukio, Tampere, EN, SA

Nina Pirttinokka, Tammelan koulu, Tampere, RA, EN, RU

Leena Pulli, Kämmenniemen koulu, Tampere, RU, EN

Marjo Tallqvist, Valkeakosken lukio, Valkeakoski, ES, RA, IT

varajäsenenä Sara Välilä


Onnea uudelle hallitukselle!

PKO ry:n syyskokous ja teatteriesitys ke 1.11.

Tervetuloa PKO ry:n syyskokoukseen keskiviikkona 1.11. Tampereen Työväen Teatteriin klo 17.30!

Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat, eli esim. valitaan yhdistykselle ensi vuodeksi hallitus. Yhdistys tarjoaa kokouksen yhteydessä lasillisen kuohuvaa.

Syyskokous pidetään Tampereen Työväen Teatterin Elna ja Eero -kabinetissa ~klo 17.30-18.30. Sen jälkeen on vielä mahdollisuus jatkaa kulttuurielämyksen pariin TTT:n Pyöreän pöydän ritarit -musikkikomedian parissa. Lue lisää esityksestä täältä.

PKO ry tarjoaa teatterilipun jäsenilleen alennettuun hintaan 40 e / lippu. Muille kuin jäsenille lippu on 52 euroa.

Sitova ilmoittautuminen teatteriin viimeistään 3.10. osoitteessa bit.ly/pkopyorea23 . Huom! Vuosikokoukseen voi tulla ilmoittautumattakin, mutta emme voi tällöin taata juomatarjoilun riittävyyttä. 🥂

PKO:n syyskoulutuspäivä "Tekemisen meininkiä!" la 23.9.

PKO:n syyskoulutuspäivä "Tekemisen meininkiä!" la 23.9.

Pirkanmaan kieltenopettajat ry järjestää la 23.9. syyskoulutuspäivän "Tekemisen meininkiä" Hatanpään koulun Koivistontien koulutalolla (Koivistontie 31).

Päivän ohjelma:

8.30 Aamukahvi ja ilmoittautuminen

9-9.15 Tervetulosanat

9.15-10.45 Vuoden kieltenopettaja 2022 Maarit Rainio: Eriyttämisen työkalut

Vuoden kieltenopettajaksi 2022 valittu Turun yliopiston Rauman normaalikoulussa ruotsia, englantia ja venäjää opettava Maarit Rainio on tehnyt paljon työtä opetuksen eriyttämisen, erilaisten oppijoiden oppimispolkujen tukemisen ja monikielisyyden edistämisen eteen. Hän on esimerkiksi ideoinut ja toteuttanut Act Globally -valinnaisaineen, joka on tarjonnut osallistujille monikulttuurisia elämyksiä ja mahdollisuuden tutustua uusiin kieliin ja niiden lumoon. Rainio toimii aktiivisesti monissa verkostoissa ja jakaa osaamistaan digitaalisilla kanavilla.

11-11.30 Välitunti: vapaata keskustelua kieliryhmissä

11.30- 12.30 Lounas

12.30-13.45 Työpajat:

1) Jenni Koskela: Toiminnallinen draamapaja (max. 25 osallistujaa)

Oppituntien toiminnalliset tehtävät ovat osa monipuolista kieltenopetusta. Liike, leikki ja esittäminen kannustavat puhumaan ja käyttämään kieltä toiminnallisessa tilanteessa. Pajassa kokeillaan ja käydään läpi toiminnallisia ja draamallisia kieltenopiskelutapoja erityisesti yläkouluun sopivilla tavoilla. Toiminnallisuuden, liikkumisen ja esittämisen kautta oppilasryhmä tekee yhdessä ja ryhmäytyy. Jenni Koskela opettaa Sammon yhtenäiskoulussa englantia ja saksaa ja soveltaa opetuksessaan monia alakoulun leikkejä myös yläkoululaisille.

2) Pekka Laitinen: ChatGPT ja tekoäly kieltenopetuksen näkökulmasta (Huom! Vaatii oman läppärin!)

Pekka Laitinen on tietotekniikan opettaja Kämmenniemen koulussa Tampereella. Hänellä on koulutuksena ja taustana ohjelmistotekniikan opintoja Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa. Laitinen on seurannut omasta mielenkiinnosta tekoälysovellusten rantautumista yleisön saataville ja muita aiheeseen liittyviä asioita ja häntä on mm. haastateltu Yleisradioon tekoälyn käytöstä.

3) Anne Lohiniva: Visuaalisesti näyttäviä materiaaleja Canvalla (Huom! Vaatii oman läppärin!)

PKO:n somepostaukset ja tämänkin koulutuspäivän visuaalinen ilme on toteutettu canva.com-sivuston avulla. PKO:n hallituksen somenörtti Anne Lohiniva opastaa sivuston käyttöön ja neuvoo, miten Canvan avulla voi tehdä opetukseen visuaalisesti näyttäviä materiaaleja, pelejä tai vaikka palkintotarroja. Opiskelijoitakin voi ohjata hyödyntämään sivustoa esim. julisteiden ja mainosten tekoon, CV:n koostamiseen tai esityksen laatimiseen. Lempäälän lukiolla englantia ja saksaa opettava Lohiniva on tykästynyt etenkin siihen, miten hänenkin tapaisensa kuvataiteellisesti lahjattomat tikku-ukon piirtäjät saavat sivuston avulla aikaan kaunista jälkeä.

4) Nina Pirttinokka: Kulttuuria ja leivontaa: Tasty trip around the world! (max. 10 osallistujaa)

Tekemisen meininkiä kielen ja kulttuurin opiskeluun! Työpajassa leivotaan patonkeja ja/tai skonsseja sekä käydään läpi lukuvuoden juhlapyhiä ja miten niihin voi yhdistää leipomisen.

Nina Pirttinokka on ranskan ja englannin opettaja Tammelan koulussa (Tampere). Hän on pitänyt kulttuurileivonta-valinnaisainekurssia alakoululaisille yhdessä kollegansa kanssa ja tästä innostuneena haluaa antaa vinkkejä leipomisen yhdistämisestä kulttuuriin opettamiseen.

5) Olli-Pekka Salo: Kielisalkku pedagogisena työvälineenä

Olli-Pekka Salo on ruotsin lehtori Jyväskylän normaalikoulussa, kielikasvatuksen sekatyöläinen, joka on toiminut melkein neljännesvuosisadan kielenopettajana ja kohta 20 vuotta opettajankouluttajana. Hän on ollut mukana valtakunnallisessa opetussuunnitelmatyössä, laatinut kielten oppimateriaalia peruskouluun ja lukioon, osallistunut moniin hankkeisiin sekä kirjoittanut artikkeleja ja toimittanut kirjoja oppimisesta, opettamisesta ja ohjaamisesta. 

Salo on käyttänyt kielisalkkua vuosien saatossa useiden ryhmien kanssa. Hän oli mukana kehittämässä kielisalkun ensimmäistä versiota ja on ollut pienellä panoksella mukana myös uudistetun version kehittämisessä. 

Työpajassa käsitellään kielisalkkua pedagogisena työvälineenä, jonka avulla kielenkäyttäjä voi kehittää kielitaitonsa lisäksi vieraiden kielten opiskelutaitojaan sekä monikielistä ja -kulttuurista osaamistaan. Salo esittelee salkkutyöskentelyn roolia omassa opetuksessaan ja kertoo esimerkiksi, millä tavoin kielisalkun avulla voi vahvistaa oppilaantuntemusta ja tukea oppilaiden itseohjautuvuuden kehittymistä. Lisäksi tarkastellaan, missä määrin kielisalkku soveltuu arvioinnin työkaluksi. 

13.45-14.10 Kakkukahvit

14.10-15.30 Matleena Laakso: Teknologia kieltenopetuksen tukena - näkökulmana eriyttäminen (yhteistyössä LUKKI-hankkeen kanssa)

Matleena Laakso on digipedagoginen asiantuntija ja aktiivinen bloggaaja. Hänen viime vuosien keskeisiin koulutusteemoihinsa kuuluvat osallistaminen verkon sovelluksia hyödyntäen, verkkosisältöjen luominen ja tekoäly opetuksessa. Voit tutustua hänen koulutuksiinsa osoitteessa www.matleenalaakso.fi .

Mukana koulutuspäivässä myös kustantajien ja muiden yhteistyökumppaneiden näytteilleasettajia.

Koulutuspäivän hinta on SUKOLin jäsenille 50 euroa, SUKOLin opiskelijajäsenille 20 euroa ja muille 80 euroa.

Ilmoittaudu mukaan koulutuspäivään viimeistään pe 8.9. osoitteessa bit.ly/pkosyys23! Huom! Ilmoittautuminen on sitova.

Oppilaskilpailun voittaja on valittu ja Kieliteko-stipendit on jaettu!

Tämän kevään oppilaskilpailuun "Ainutlaatuinen minä!" tuli vain yksi työ, mutta se onkin varsinainen mestariteos! Onnea ja intoa tuleviin kieliopintoihin ja piirustustöihin alakoulusarjassa palkitulle Millalle Annalan koulusta!

Kieliteko-stipendillä palkitaan tänä keväänä neljä valmistuvaa, kielistä innostunutta opiskelijaa: Tuukka Isoaho (Teklu/Tampereen aikuislukio), Aurora Frantsila (F. E. Sillanpään lukio), Emilia Riihinen (Tampereen lyseon lukio) ja Evelin Mürk (Sasky). Onnea kaikille valmistuville! 🌹

Rentouttavaa pian alkavaa kesälomaa kaikille! Syksyllä onkin luvassa sitten "Tekemisen meininkiä" syyskoulutuspäivän merkeissä la 23.9!

Kieliteko-stipendit haettavissa ma 29.5. asti

Onnea kaikille tänä keväänä valmistuville! 🌷 Pirkanmaan kieltenopettajat haluaa palkita Kieliteko-stipendeillä ammattikoulusta tai lukiosta valmistuvia kielimyönteisiä nuoria.

Opiskelija, jolle stipendiä haetaan:
- käyttää rohkeasti yhtä tai useampaa vierasta kieltä työssä tai arjessa tai on kirjoittanut useampia kieliä tai
- suhtautuu myönteisesti kieltenopiskeluun tai
- on innostanut opiskelijatovereitaan kansainvälisyyteen ja vieraiden kielten käyttöön tai
- on osoittanut sisukkuutta ja sinnikkyyttä useamman kielen opiskelussa


Lähetä oma ehdotuksesi sähköpostilla milla.ojala@edu.kangasala.fi maanantaihin 29.5. mennessä. Viestistäsi tulee käydä ilmi opiskelijan nimi, koulu, opiskelemat kielet ja niiden arvosanat (ylioppilaalla myös YO- arvosanat) sekä luonnollisesti oma perustelusi miksi opiskelija ansaitsee stipendin. Kirjoita viestin otsikoksi Kieliteko 2023.

Hyvinvointi-ilta Kaupinojan saunalla 3.5.

PKO RY:N HYVINVOINTI-ILTA
Kaupinojan saunalla ke 3.5. klo 17 alkaen

Ohjelma:
klo 17 Hyvinvointikävely Kaupin urheilupuistossa
klo 18 "Hellitä hetkeksi - mindfulnessia ja suklaata": Palautusvalmennukseen ja mindfulnessiin perehtynyt kieltenopettaja Riikka Kolunsarka pitää herkullisen rentoutushetken.
klo 18.30 Ruokailu: Täytettyjä patonkeja ja naposteltavaa
klo 19.30 Rentoa yhdessäoloa / mahdollisuus saunoa (omakustanteinen) ja uida


Hinta: PKO:n jäseniltä 10 euroa, muilta 20 euroa.

Ilmoittaudu mukaan ti 25.4. mennessä osoitteessa bit.ly/pkohyvin23 !

Sääntömääräinen kevätkokous 29.3. Google Meetissä

Tervetuloa yhdistyksen kevätkokoukseen, joka pidetään Google Meetissä keskiviikkona 29.3.2023 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat.

Kokouksen jälkeen vapaamuotoista keskustelua ajankohtaisista aiheista kieltenopetuksen saralla.

Linkki kokoukseen on lähetetty jäsenistölle sähköpostitse 20.3.

SUKOLin kevätpäivät Tampereella 21.-22.4.

Tänä vuonna SUKOLin kevätpäivät pidetään Tampereella 21.-22.4. Nyt on siis helppoa ja hauskaa lähteä mukaan hakemaan virkistäviä ideoita, kuulemaan uusimpia tutkimustuloksia ja tapaamaan mainioita kieltenopettajakollegoita!

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu täällä!

PKO ry järjestää perjantaina 21.4. ohjelmaa ennen lauantaina 22.4. pidettävää SUKOLin kevätkoulutuspäivää!


Luvassa on show and dinner -ilta Tampereen komediateatterissa: ohjelma alkaa buffet-ruokailulla klo 17.30 ja jatkuu klo 19.00 Baskervillen koira -teatteriesityksellä. Vauhdikas versiointi Sherlock Holmes -klassikosta viihdyttää ja venyttää näyttelijät uskomattomiin suorituksiin - näytelmän 35 roolia näytellään viiden näyttelijän toimesta. Lisätietoja esityksestä: https://www.komediateatteri.fi/ohjelmis…/baskervillen-koira/


Jos et pääse osallistumaan lauantain 22.4. koulutuspäivään, voit ilmoittautua mukaan pelkkään perjantain iltaohjelmaan täällä: bit.ly/pkoshow23


HUOM! Jos osallistut myös SUKOLin kevätkoulutukseen lauantaina 22.4., älä ilmoittaudu erikseen tällä kaavakkeella. Tällä kaavakkeella kerätään ilmoittautumiset niiltä, jotka osallistuvat vain perjantain ohjelmaan.

Oppilaskilpailu 2023: Ainutlaatuinen minä!

PKO:n vuoden 2023 oppilaskilpailun aiheena on  ”Ainutlaatuinen minä”!


Laadi itsestäsi houkutteleva mainos (joko video- tai posterimuodossa), jossa kerrot, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen! Videon maksimipituus 3 minuuttia.


Mitä harrastat ja mistä pidät? Mistä luonteenpiirteistäsi pidät ja miksi? Mitä muita vahvuuksia sinulla on ja miten ne tulevat ilmi? Vanhempia oppijoita voi ohjata tarkastelemaan myös esimerkiksi kulttuurien vaikutusta omaan identiteettiin tai omien vahvuuksien hyödyntämistä jatko-opinnoissa tai työelämässä.

Kilpailussa on kolme sarjaa (alakoulu, yläkoulu ja toinen aste) ja kielinä voi käyttää englantia, ruotsia, saksaa, ranskaa, venäjää ja/tai espanjaa.


Kunkin sarjan paras työ palkitaan lahjakortilla Suomalaiseen Kirjakauppaan!


Töiden palautus viimeistään sunnuntaina 28.5. osoitteeseen nina.pirttinokka@tampere.fi .


PS. Monilla jäsenillä SUKOLin alkuvuoden viestit ovat menneet roskapostiin. Kannattaa siis säännöllisesti kurkistaa myös sähköpostin roskapostikansioon ja määritellä yhdistysten postien kohdalla, että ne eivät ole roskapostia.

Keväälle on tulossa paljon toimintaa!

PKO:n hallituksen kokouksessa 23.2. lyötiin lukkoon kevään toimintaa:


* Loman jälkeen julkistetaan PKO:n oppilaskilpailu! ⭐️
* Sääntömääräinen kevätkokous pidetään 29.3. (etätoteutus) 📜
* Olemme mukana järjestämässä SUKOLin koulutuspäiviä Tampereella 21.-22.4. 🙌
* Keskiviikkona 3.5. on tiedossa hyvinvointi-ilta Kaupinojan saunalla. 🥰


Myös syksyn koulutuspäivän suunnittelu on alkanut!

Huomaa myös opettajajärjestöjen jäsenkampanja, jonka kautta uudet liittyjät saavat itselleen elokuvalipun ja vinkkaajat osallistuvat hotellilahjakortin arvontaan: https://www.opejarjestot.fi


❄️ PKO:n hallitus toivottaa kaikille rentouttavaa talvilomaa! ❄️

Jäsenten stipendihaku on alkanut!


Pirkanmaan kieltenopettajat ry jakaa vuosittain stipendejä jäsenilleen, jotka ovat olleet koulutuksessa ulkomailla tai Suomessa. Stipendi on tarkoitettu opettajien täydennyskoulutukseen. 

  

Lähetä PKO:n hallitukselle vapaamuotoinen hakemus, jossa selostat koulutuksen sisältöä, kestoa, kuluja, rahoituskeinoja ym. sekä kopio osallistumistodistuksestasi. Etusijalla ovat hakijat, jotka eivät muutamaan vuoteen ole saaneet jäsenstipendiä ja he, jotka eivät ole saaneet muuta tukea kouluttautumiselleen. 

 

Lähetä hakemuksesi liitteineen pankkitilinumerolla varustettuna viimeistään 9.12.2022 osoitteeseen pko@pkory.fi tai osoitteeseen milla.ojala@edu.kangasala.fi. Laita viestin otsikoksi Stipendihakemus.

PKO ry:n syyskokous ke 23.11. Kulttuuritalo Laikun luentosalissa klo 17.30


Tervetuloa PKO ry:n syyskokoukseen keskiviikkona 23.11. Kulttuuritalo Laikun luentosaliin klo 17.30!
 
Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat, eli esim. valitaan yhdistykselle ensi vuodeksi hallitus.  

Syyskokous pidetään klo 17.30-18.15. Sen jälkeen Kaija Palojärvi tulee kertomaan kirjastaan Kieltenopetuksen käsikirja. Hän on kokenut pirkanmaalainen kieltenopettaja, erityisopettaja ja luokanopettaja.

PKO tarjoaa iltakahvin tai teen pikkusuolaisella.

 

Tervetuloa mukaan!

 PKO hallitus

PKO:n syyskoulutuspäivä la 24.9. klo 9-14.30!

Parin vuoden tauon jälkeen la 24.9. pääsee osallistumaan Pirkanmaan omaan kieltenopettajille räätälöityyn koulutukseen ja tulla tapaamaan kieltenopettajia pitkästä aikaa!


Ohjelmassa on todellisia herkkupaloja vai miltäpä kuulostaisi Eino Partasen luento aivotutkimuksesta kieltenopetuksen tukena, pakohuonepedagogiikka, VR-lasit ja AR opetuksessa, pelillistäminen, kielenoppimisen tukeminen ja päättöarviointi? Tämä yhdistettynä hyvään ruokaan ja kakkukahveihin kollegoiden seurassa Hatanpään koulun Koivistonkylän toimipisteessä!


Ilmoittaudu mukaan koulutuspäivään viimeistään 11.9. täällä!

Kieliteko-stipendit on jaettu!

PKO jakoi tänäkin keväänä Kieliteko-stipendejä opiskelijoille osoituksesta kiinnostusta kieliä kohtaan.

Ammatillisesta koulutuksesta 50 euron stipendin sai Heini Leppänen Valkeakosken ammattiopistosta. Lukion hakemuksista löytyi niin paljon hyviä ehdokkaita, että päätime jakaa kaksi 50 euron stipendiä: Essi Haluselle Tampereen klassilliseen lukioon ja Natalia Müllerille Hatanpään lukioon.

Onnea stipendinsaajille ja kielirikasta tulevaisuutta!

Oppilaskilpailun voittajat on valittu!

Vuoden 2022 oppilaskilpailun teemana oli "Kotiseudun helmiä". Tehtävänä oli esitellä oman lähialueen kohteita joko posterin tai videon muodossa. Kilpailuun osallistui hienoja töitä, joiden joukosta raati valitsi seuraavat työt voittajiksi:


Yläkoulusarjan voittajat: Olivia Vakkuri ja Anni Seppälä (Kaarilan koulu)


Lukiosarjan voittajat: Varpu Jokilehto, Nelli Kaukolinna, Lauri Kaipainen (Tampereen yhteiskoulun lukio) 


Onnittelut voittajille! 

Kieliteko-stipendi haettavissa sekä ammatiin valmistuvalle että kevään ylioppilaalle


Pirkanmaan kieltenopettajat haluaa palkita 50 euron stipendillä:

yhden ammattikoulusta valmistuvan, joka omaa

- rohkeutta käyttää yhtä tai mahdollisesti useampaa vierasta kieltä työssä tai arjessa muuten

- myönteisen suhtautumisen vieraiden kielten opiskeluun, tai joka on

- innostanut opiskelijatovereitaan kansainvälisyyteen ja vieraiden kielten käyttöön

 

yhden kevään ylioppilaan, joka on esimerkiksi:

- kirjoittanut useita kieliä

- osoittanut sisukkuutta ja sinnikkyyttä useamman kielen opiskelussa.

 

Lähetä oma ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen milla.ojala@edu.kangasala.fi pe 27.5. mennessä.

Viestistäsi tulisi käydä ilmi opiskelijan nimi, koulu, hänen opiskelemansa kielet ja niiden arvosanat (ylioppilaalla myös YO-arvosanat) sekä luonnollisesti omat perustelusi miksi opiskelija ansaitsee stipendin. Kirjoita viestin otsikoksi Kieliteko 2022.

Makuja maailmalta -kokkausilta torstaina 28.4.2022


Kaipaatkohan huhtikuussa vaihtelua arkeen?


Nyt kokoonnutaan yhteen laittamaan ruokaa, vaihtamaan kuulumisia ja samalla tutustutaan toisiin kieltenopettajiin. Reseptejä ja makuja on kerätty vähän joka suunnasta maailmaa.

PKO järjestää Makuja maailmalta -illan torstaina 28.4.2022 Hatanpään koulun kotitalousluokassa (Haapakuja 2, Tampere) klo 16.15–21. Mukaan voit tulla myöhemminkin.

Ohjaajana toimii Jaakko Laaksonen, ranskanopettaja Hämeenkyröstä.

Ruoanlaittajana voit olla jauhopeukalon omaava,
mutta ilman peukaloakin olet tervetullut.

Osallistumismaksu 15 euroa / hlö (sisältää ruoan, ruokajuomat, reseptit ja opastukset).

Hyvä viini varmasti maistuu
kun ruoka uunissa paistuu.
Tekisinkö tänään taas muusia?
Ei, nyt haetaan ideoita uusia?
Samalla kieltenopet verkostoituu.
Näin se meidän homma hoituu.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään keskiviikkona 13.4.2022. Mukaan mahtuu 20 nopeinta. Ilmoittautumisen sulkeuduttua sinulle lähetetään maksuohjeet sähköpostiin.

Muistathan ilmoittaa myös mahdolliset erityisruokavaliosi.

Kevätkokous 24.3. ja muuta ajankohtaista


Tervetuloa yhdistyksen kevätkokoukseen, joka pidetään Google meetissä torstaina 24.3. klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käydään läpi sääntömääräiset asiat.

Kokouksen jälkeen vapaamuotoista keskustelua ajankohtaisista aiheista kieltenopetuksen saralla. 

Meet-linkki kokoukseen on https://meet.google.com/rad-hiuf-vjv

 

Tulevaa ohjelmaa:

28.4. kokkkausilta Makuja Maailmalta Hatanpään koululla Jaakko Laaksosen johdolla. Ensi viikolla luvassa lisäinformaatiota ja ilmoittautumislinkki sähköpostissa ja somessa.

24.9. Syyskoulutuspäivä Koivistonkylässä Hatanpään koulun tiloissa. Luvassa asiaa mm. aivoista ja peleistä.

Muistathan, että oppilaskilpailu "Kotiseudun helmiä" on käynnissä, kilpailutöiden viimeinen palautuspäivä on 22.5. osoitteeseen anne.lohiniva@edu.lempaala.fi.

 

PKO hallitus

Pirkanmaan kieltenopettajien oppilaskilpailu 2022

Pirkanmaan kieltenopettajien vuoden 2022 oppilaskilpailun teema on ”Kotiseudun helmiä”!

Koronapandemia on lisännyt lähimatkailua ja tehtävänä onkin laatia houkutteleva esittely oman lähialueen, kaupunginosan tai kotikunnan/-kaupungin matkakohteista.

Mainoksen voi toteuttaa posterina tai videomuodossa ja kielinä voi käyttää englantia, ruotsia, saksaa, ranskaa, venäjää ja/tai espanjaa.

Sarjat: Alakoulu, yläkoulu, toinen aste

Kunkin sarjan paras työ palkitaan lahjakortilla Suomalaiseen Kirjakauppaan!

Töiden palautus viimeistään sunnuntaina 22.5. osoitteeseen anne.lohiniva@edu.lempaala.fi.

Muista hakea PKO ry:n jäsenstipendiä

Muista hakea Pirkanmaan kieltenopettajat ry:n jäsenstipendiä 

Pirkanmaan kieltenopettajat ry jakaa vuosittain stipendejä jäsenilleen, jotka ovat olleet koulutuksessa ulkomailla tai Suomessa. Stipendi on tarkoitettu opettajien täydennyskoulutukseen. 

Lähetä PKO:n hallitukselle vapaamuotoinen hakemus, jossa selostat koulutuksen sisältöä, kestoa, kuluja, rahoituskeinoja ym. sekä kopio osallistumistodistuksestasi. Etusijalla ovat hakijat, jotka eivät muutamaan vuoteen ole saaneet jäsenstipendiä ja he, jotka eivät ole saaneet muuta tukea kouluttautumiselleen. 

Lähetä hakemuksesi liitteineen pankkitilinumerolla varustettuna viimeistään 30.11.2021 osoitteeseen milla.ojala@kangasala.fi. Laita viestin otsikoksi "Stipendihakemus".

PKO:n syyskokous tiistaina 9.11.2021 klo 17.00 + teatteriesitys

Tervetuloa PKO:n syyskokoukseen tiistaina 9.11.2021 klo 17.00!

Paikka: Laikun kulttuuritalon Syrjä-kabinetti

Esityslistalla sääntömääräiset asiat. Tarjolla myös suolaista välipalaa.

Kokouksen päätyttyä PKO tarjoaa jäsenilleen Tampereen Teatterin näytelmän Kotiopettajattaren romaani - Jane Eyre hintaan 38e (avec 44e). Ilmoittaudu mukaan maksamalla lipun hinta PKO:n tilille viimeistään pe 29.10.

Tilinumero: FI22 1146 3001 0346 09

Viite: 1203

Teatteriesityksen lippuja jaetaan kokouksen jälkeen Laikussa ja klo 18.45 asti Tampereen Teatterin aulassa.

Kokoukseen olet tervetullut ja se ei maksa mitään vaikket olisi tulossa teatteriin.

Terveisin Pirkanmaan kieltenopettajien hallitus

Tervetuloa PKO:n ruskaretkelle omaan hyvinvointiin!

Aika: Torstaina 9.9. klo 16.30-18.30

Paikka: Kaupin metsä

Aloitus klo 16.30 UKK-instituutin parkkipaikalta (Kaupinpuistonkatu 1)

Metsässä tutustumme Virpi Moisanderin (Hyvinvointi Vipsu) johdolla luovaan liikkeeseen sekä teemme rentouttavia hengitys- ja läsnäoloharjoituksia. Luovassa liikkeessä on kyse jokaisen oman, hyvältä tuntuvan ja kehoa palvelevan liikkeen löytämisestä. Tule tekemään harjoituksia, jotka inspiroivat, elvyttävät ja rentouttavat.

Tule mukaan ilmoittautumalla 5.9. mennessä os. https://forms.gle/mwpyn7iERjDn6XBa8

Maksu 7 euroa (sisältää ohjelman sekä iltapalan).

Lähetämme maksutiedot ilmoittautumisajan loputtua, jos vähimmäisosallistujamäärä täyttyy.

Voimia uuteen lukuvuoteen!

Toivotamme voimia ja jaksamista kaikille kieltenopettajille uuden lukuvuoden aloitukseen epävarmassa tilanteessa! Vallitsevien olosuhteiden takia perinteiset kesän päättävät terassitreffit siirretään turvallisempaan ajankohtaan. Seuraa tiedotustamme syksyn tapahtumistamme somessa, kotisivuillamme tai sähköpostista!


PS. Oletko saanut uudeksi kollegaksi tuoreen kieltenopettajan? Vihjaa hänellekin toiminnastamme ja etenkin vertaistukea varten perustetusta Facebook-ryhmästämme, "Pirkanmaan tuoreet kieltenopettajat".